Har vi altid spist forloren hare i Danmark?

07 February 2019 admin

editorial

Forloren hare stammer fra ca. år 1900

Som du ved, så laves forloren hare af fars. Og fars har ikke altid været noget, som vi spiste i Danmark. Helt op til omkring år 1900 blev svinekød saltet, og kunne ikke anvendes til fars. Men det ændrede sig med tilkomsten af andelseksportslagterierne i Danmark.

Nu blev det muligt at få fersk svinekød, og så var der ellers åbnet op for alverdens farsretter, på de danske middagsborde. Den klassiske ret forloren hare bliver introduceret i Frk. Jensens Kogebog i 1901.

Det var fars rørt med rasp, æg samt lidt fløde. Og så blev farsen formet, så den mindede lidt om en hareryg, som så blev pyntet med skiver af røget flæsk. Derefter blev den faktisk tilberedt som vildt, hvilket vil sige at den blev brunet på panden, og derefter stegt i ovnen ved svag varme.

Husk nu sovsen og ribsgele

Du ved nok selv, at der kan laves en rigtig god sovs af saften fra forloren hare. Og det må du ikke snyde dig selv for. Sovsen smager himmelsk, og den behøver ikke være så tyk, at den ikke kan komme af kartoflerne. Hellere lidt mere flydende, så du rigtig kan dyppe kødet.

Og så er der jo den berømte ribsgele. Det er utroligt, hvad det kan gøre ved en ret. Ribsgele er jo nærmest fast tilbehør til alt, som har med vildt at gøre (også forlorent vildt). Det der touch af lidt sødt, er perfekt til at pifte det hele lidt ekstra op.

Er du i tvivl om opskriften på forloren hare?

Du skal ikke fortvivle, hvis du ikke lige kan huske opskriften og tilberedningen i hovedet. Der er flere gode opskrifter på nettet, på forloren hare.

Glæd dig til at tilberede din egen version af forloren hare. Og husk at det er en klassisk dansk ret, som du derved holder i hævd.