Møbler har også brug for kærlighed

25 januar 2023 Marck Munch

editorial

Typer af borde

Forskellige typer borde findes i mange former og størrelser; for eksempel er konsolborde typisk smalle og lange, mens accentborde har tendens til at være mindre runde eller firkantede stykker, der fungerer godt som sideborde. Størrelser på spiseborde varierer meget afhængigt af, hvor mange personer du planlægger at have plads til; standard spisebordsstørrelser passer til fire eller seks stole, men større familier har måske brug for et ekstra langt bord med ekstra siddepladser. 

For at bevare et bord i lang tid bør det rengøres regelmæssigt, hvilket vil hjælpe med at forhindre ophobning af snavs, som kan ridse dets overflade med tiden. For at rengøre træoverflader skal du tørre det af med en fugtig klud og derefter tørre det straks med et mikrofiberhåndklæde; hvis der er tungere pletter, skal du bruge et mildt rengøringsmiddel blandet med vand og derefter polere alle rester væk med en tør klud bagefter.

Til metaloverflader skal du bruge varmt vand blandet med opvaskemiddel og derefter fjerne overskydende væske med en blød klud; undgå skrappe slibemidler eller rengøringsmidler, da disse kan beskadige overfladen med tiden. Bordplader af glas bør tørres af med jævne mellemrum med vinduesrens og avispapir for at opnå en stribefri glans.

Håndlavede møbler

Vigtigheden af vedligeholdelse

Hvis du ønsker, at dit bord skal holde længere end normalt, er det vigtigt at passe ordentligt på det ved at gøre ting som f.eks. at undgå at placere varme genstande direkte ovenpå (da dette kan forårsage skævhed) eller at lægge underlag under glassene (for at forhindre, at der dannes ringe). Unikke træborde findes i forskellige designs og kan kræve grundig vedligeholdelse. 

Ud over den regelmæssige rengøring, der er nævnt ovenfor, bør du sørge for at fjerne spild med det samme – især på træoverflader – da det kan give pletter eller misfarvning, som måske ikke er så let at fjerne senere, hvis du lader dem sidde for længe. Ved mere genstridigt snavs kan du prøve at blande bagepulver med vand, indtil det danner en pasta, og derefter påføre det på det berørte område og tørre det af med cirkulære bevægelser, indtil det er helt fjernet; gentag om nødvendigt denne proces, indtil alle rester er væk, og polér det derefter tørt med en blød klud.